top of page

Bla i tjenestene våre

Listeria

Dette er en Gram positiv bakterie. Den har lange flageller og tåler godt varme, tørke og nedfrysing. Finnes naturlig i miljøet. Kan forårsake infeksjoner hos dyr og mennesker. Smittemåte: Inntak av bearbeidede matvarer uten videre varmebehandling.

Eks; rakfisk og upasteurisert melk. Inkubasjonstid: 3 dager – 3 måneder. Symptomer: Bl.a. ifluensalignende, septicemi, meningitt, encephalitis. Hos gravide kan dette føre til

sepsis hos fosteret og spontan abort. Behandling finnes.

Syfilis Treponema pallidum

Dette er en tynn spiralformet bakterie,spiroket.Beskrevet som kjønnssykdom i Norge i 1518.Påvist første gang i 1905.Sykdommen er utbredt i hele verden.Seksuelt overførbar sykdom, smuiierfra infisert mor til foster,ved blodoverføringerSykdommen inndeles i tre stadierSymtomer ved primærsyfilis er smertefrie sår på inokulasjonsstedet, f.ks.penis,vulva eller anus.Regionale glandelsvulsterKan behandles.Ingen vaksine.

Giardia lamblia©

Dette er en encellet protozoe.Den har to kjerner med fire symmetrisk plasserte flageller.

Giardia er en parasitt.Innkapsler seg i en cyste.Finnes i tre store undergrupper. Først sett i 1681. En av de vanligste endemiske infeksjoner i verden. Utbredt også i norsk fauna. Rammer mennesker og dyr.Smittemåten er ved inntak av infisert vann eller føde.

Kontaktsmitte.Behandling finnes.

Be om mer informasjon

Navn*

E-post*

Melding*

bottom of page